Ministrel

http://lotro-wiki.com/index.php/Minstrel
Tänkte försöka svara på lite vanliga frågor. Alla kommentarer och förbättringar är välkomna. Mycket av det som följer nedan är mina egna åsikter och bör därför inte ses som absoluta sanningar. Skulle någon annan spelare skriva en guide med samma syfte, är det mycket möjligt att den skulle skilja sig från denna på många punkter.
GEAR
En av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp är vilka vapen och rustningar man bör använda sig av som minstrel. Svaret på denna fråga är inte så enkelt och beror till stor del på spelstil.
FELLOWSHIP/RAID
Har du valt att spela en healer-klass kommer du troligtvis, vare sig du vill eller inte, hamna i en raid. Generellt kan man säga att de viktigaste statsen för en Minstrel i en raid är ICPR (in combat power regain) och moral. Striderna i raider blir ofta ganska utdragna och kräver ett intensivt healande, vilket i längden drar väldigt mycket power. Det är dessutom en stor fördel om du kan ta lite stryk utan att dö. Även om du inte kommer delta direkt i striderna kommer du då och då dra på dig aggro och måste kunna ta ett par slag innan någon i din raid lycktas ta på sig aggron. Jag skulle rangordna de olika statsen i följande ordning:
1.   Fate/ICPR
2.   Vitality/Moral
3.   Will/Power
4.   Might
5.   Agility
Vid val av utrustning är det viktigt att förstå vad de olika statsen faktiskt har för effekt. Ett stegs ökning på fate genererar, beroende på hur högt värde man ligger på, mellan 1,3 och 0,6 power per minut i strid. Använder du dock ett föremål som ger 1.0 i ICPR kommer detta föremål generera hela 60 power per minut i strid, oavsett hur hög regain du redan har.
När det kommer till vitality och will resulterar varje höjning av dessa i en ökning av 3 moral respektive power. Ett föremål med 15 i vitality ger alltså en ökning av 45 i moral. Tilläggas bör också att vitality och will medför en ökning i resistance mot shadow, fear osv. Ett föremål med en bonus på 15 vitality är alltså att föredra framför ett föremål med en bonus på 45 moral.
Den bästa utrustningen för en minstrel anser jag vara ett komplett riftset. Det finns även dom som menar att silver-voice är bättre på grund av det ger en 5% bonus på dina heals. Att berätta att ett komplett riftset är en bra utrustning för en Minstrel dock kanske inte är till så stor hjälp i en guide som denna, det finns dock en del bra quest rewards och vissa craftade föremål som är väldigt bra. Där det kanske finns mest utrymme att leka lite med olika föremål är i min mening vid val av smycken. Nedan följer några exemple på föremål som kan vara värda att hålla utkik efter.
Fine Radiant Armour
Chest
Power 90
Vitality 30
Will 30
– Väldigt bra rustning som finns att köpa ganska billigt på AH eller be en vänlig Tailor crafta en.
Wandering Bard’s Boots
Feet
30 Vitality
90 Power
15 Fate
8 Will
8 Agility
– Droppas av de 2 första bossarna i the rift. Om du bestämmer dig för att börja raida kommer du ganska snart komma över ett par av dessa och det finns därför ingen anledning till att lägga tid eller pengar på att försöka skaffa något annat.
Quickhands
Hands
30 Might
15 Fate
15 Agility
– De flesta handskarna har tyvärr mest bonusar på Might och Agility. Detta är ett billigt förslag med en lite bonus på fate.
Standa
Legs
88 Power
29 Will
15 Fate
– Finns att hitta på AH eller fås som loot.
Calengald’s Shield
Shield
8 Agility
15 Vitality
15 Will
15 Fate
1.5 ICPR
– Reward från Book 12 Chapter 3
Parthranc
Shoulder
15 Will
30 Fate
45 Power
On Use:
+404,8 Power, Cooldown: 1h
– Reward från Book 12 Chapter 8
Elronds Radinat Cloak
Cloak
15 Vitality
15 Will
30 Fate
45 Moral
90 Power
– Reward från Book 12 Chapter 10
Vid val av vapen finns det en del alternative. Det absolut bästa vapnet är Goldram (riftvapnet), tätt följt av Mirrored Ancient Steel Dagger. Nedan följer ett bra alternativ som är mycket lättare att få tag på.
Star Mace
One-handed Mace
48-72 Common Damage
26.1 DPS – 2.3 Speed
1.5 ICPR
15 Will
15 Fate
1.9 NCPR
– Finnsa att köpa på AH eller fås som loot.
När det kommer till smycken finns det ganska många olika alternativ. Det bästa ringarna och örhängena är i min mening Etched Beryl Ring och Etched Beryl Earring eller Earring of the Dragon. Dessa är dock ganska dyra och det finns mycket billigare alternativ som inte är mycket sämre.
Brilliant Misty Mounten Silver Ring
Finger
29 Vitality
15 Will
87 Moral
– Finns att köpa på AH eller craftas.
Brilliant Misty Mounten Silver Earring
Ear
15 Agility
15 Vitality
15 Will
29 Fate
– Ger inte lika mycket bonus på Moral och Power som Etched Beryl örhängena, men har mycket mer fate. AH/Crafta.
Polished Beryl Bracelet
Wrist
15 Vitality
15 Will
1.5 ICPR
– Väldigt bra och ganska billigt armban. AH/Crafta.
Philial of the Swirling Waters
Pocket
30 Fate
90 Moral
-1.5% Melee Vulnerbility
– Reward från sista kapitlet i bok 8. Anses av många vara det bästa pocket itemet för en minstrel.
För den som verkligen vill ha det bästa när det gäller smycken måste jag även nämna följande armband och ringar:
Glorfindel’s Band + Soot Covered Ring
2 x Ring (Obs! Statsen gäller för ett set med 2 ringar)
112 Power
15 Fate
60 Will
60 Vitality
112 Moral
– Drop från sista bossen i the rift.
Anglechor
Wrist
15 Vitality
15 Fate
90 Moral
1.5 ICPR
– Enligt mig det bästa armbandet som finns för en minstrel. Barter item som kräver pvp ranking 4, vilket är ganska lätt att uppnå. Kostar dock 5 luminous spirit stones som är värda ca 1 G styck.
Gilechor
Wrist
90 Power
8 Will
8 Fate
1.5 ICPR
1% Block Chanse
– Drop från sista bossen i the rift.
SOLO
Vid solo-play är enligt mig alla stats användbara för en minstrel. Den största delen av solo-play för en Minstrel sker innan lvl 50 är nådd. I det här läget så spelar det inte så stor roll vilka items du väljer att använda dig av. Som sagt är alla stats av användning och du kommer troligtvis att hitta något bättre ganska snabbt, vilket inte gör valet av utrustning allt för viktigt.
Skulle du efter du nått lvl 50 lyckas ducka alla ninja invites och vara tillräckligt känslokall för att kunna avfärda alla vädjanden om hjälp av en healer och istället välja att satsa på solo play så finns det två vägar att gå.
Den ena är att helt enkelt köra med samma gear som vid raider och bara traita om. Fördelen med denna metod är att den helt enkelt är smidigast om du vill variera din spelstil.
Den andra varianten skulle vara att helt gå ifrån den klassiska minstrel builden och satsa på hög might, agility, vitality och använda sig av medium armour samt föremål som ökar din BPE (block, parray och evade). Eftersom striderna oftast inte är lika långa i solo-play som i en raid är det ingen större fara att offra ICPR för att pumpa upp dessa stats. Fördelen med denna build är att du kan ta mer stryk samtidigt som du gör mer skada. En hög BPE innebär också att du inte lika lätt blir avbruten när du ska heala dig själv samtidigt som någon står och slår på dig.
TRAITS
Lika viktigt som att ha bra utrustning är det att vara bra traitad. Att grinda upp sina traits kan vara väldigt långtråkigt men väl värt mödan.
VIRTIUES
Dessa är enligt mig bästa Virtuesen för en minstrel:
– Justice
– Valour
– Fidelity
– Idealism
– Loyalty
eller
Honour
Dessa ger en bra bonus i moral och shadow mitigation, samt lite annat smått och gott. Shadow mitigation är framförallt viktigt i the rift. Under länken nedan finns en bra översikt över samtliga Virtues där du även kan klicka dig vidare för att se exakt vad som behövs för att nå högsta möjliga nivå.http://lorebook.lotro.com/wiki/Category:Virtues
CLASS TRAITS
FELLOWSHIP/RAID
I en raid anser jag följande traits bäst:
Life-singer, -10% Power Cost. Väldigt bra I långa strider
Focused Performance, induction skills execute quicker. Gör det möjligt att heala fortare.
Smoth Voice. Förvandlar vissa skills till korta buffar som gäller för hela ditt fellowship. Dessa buffar kan, till skillnad från de ordinarie balladerna, inte bli recistade vilket underlättar då du ska låsa upp trier 3 balladerna.
Subtle Movements. Minskar threat från healing.
Glourious Anthem. Förlänger varaktigheten på Anthem med 15 sekunder. Tillskillnad från de tidigare nämnda traitsen är denna ingen självklarhet och kan tillexempel bytas ut mot medium armour-use om din utrustning kräver detta.
SOLO
För solo-play bör Subtle Movements, Glourious Anthem och Smoth Voice bytas ut mot följande:
Unrelenting, Stunnar vid crit hit och ökar crit chanse med 25%
Herald’s Hammer, dubblar Herald’s strikes skada
Battle-hymn, ökar in combat regeneration
eller
Light in the Dark, +10% ballad Damage.
LEGENDARY TRAITS
De absolute mest användbara legendary traitsen är Fellowships Heart och Rally. Fellowships heart healar hela fellowshipet under 30 sekunder 464 moral var tredje sekund och ger dessutom immunitet mot fear. I solo play kan rally bytas ut mot Anthem of the Wizard.
CONSUMABLES
Som alla andra klasser bör du ha med dig alla sorters potions, mat och hope tokens, men du bör även ha med dig lute strings of greater sublety. Dessa minskar threat from healing med hela 10% (12% crittade) och är väldigt användbara under bossfighter utan att vara så farligt dyra. Kan du inte få tag på dessa kan du alltid köpa 5% strängar från närmsta minstrel trainer.
THREAT
Threat är något som är viktigt att ha förståelse för och ha i åtanke när man befinner sig i ett fellowship. Lite förenklat kan man säga att fiender du möter kommer att attackera de spelare som gör mest skada. Problemet här är att när en minstrel healar 1000 moral generarar han lika mycket threat som en champion som gör 1000 damage.
Det finns som tur är en del åtgärder att vid ta för att hålla aggron nere. Först och främst bör du använda dig av en Exquisite Superior Theorbo som instrument, traita Subtle Movements och använda Lute Strings vid bossfighter. Att använda dessa föremål är ett bra första steg för att kontrollera sin threat generation.
Nästa steg är att använda sig av skillen Song of Soothing så ofta som möjligt. I stressade situationer då du måste heala mycket kan det vara svårt att hinna få iväg en Song of Soothing, men om tillfället ges bör den genast användas. Viktigt att poängtera är att skillen bör användas i förebyggande syfte och inte enbart när du redan har fått aggro.
Ett annat effektivt sätt att minska threat är att försöka få iväg Anthem of Compassion så ofta som möjligt. Denna anthem minskar din threat from healing med hela 40% i 30 sekunder (45 sekunder med Glourious Anthem traitad). En användbar kombination är att se till att ha öppnat upp Anthems, genom att spela ballader med Smoth Voice traitat, lagom till att en strid börjar. När striden väl har börjat spelas genast Glourious Anthem tätt följt av Cry of Chorus, som låser upp alla dina skills, och till sist en Anthem of the Free Peoples. Denna kombination kommer att ge ditt fellowship en ordentlig bonus på ICMR, vilket betyder att du måste heala mindre, samtidigt som du får mindre aggro när du väl healar. Buffarna håller i sig i upp till 45 sekunder under vilka de övriga i ditt fellowship har tid att bygga upp aggro.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.