Hur svårt skall det vara att få fram gemensamma lösningar inom e-hälsa?

images

Idag så pratar väldigt många inom e-Hälsa om hur svårt det är att få fram gemensamma produkter för hälsa och sjukvården och många anser att det är näst intill omöjligt att lyckas få alla företag och statliga satsningar att komma fram genom gemensamma standarder. Det är tur att den stora företags sektorn som enbart i Sverige har en jätte marknad – och som kan visa vägen för landstingen inom e-hälsa. För när andra pratar om stora system som EPIC – så kör företag som ex: Feelgood osv som är verksamma inom Företagssektorn på andra mera flexibla och mindre lösningar som jag kommer att skriva om i ett kommande inlägg.

Det är dock samtidigt helt klart att vi inom norden måste få fram en gemensam standard för kommunikationen samt för databas lagringen för att kunna bygga applikationer utanpå dessa, för andra marknader också självklart och inte bara för Sverige. Men att få fram en gemensam standard är lika lätt som att få två barn i sandlådan att enas om vilken bil som gräver bäst – den blåa eller den röda.

Nej det är dags att se till att flera SOA integrations lösningar kommer på plats och att använda de som finns på plats idag och visste ni att enbart på SLL IT så kan vi lätt räkna över 90 system som används inom vården för att då inte prata om de många system som gör samma sak och genom dessa så anser jag att det är en väg att gå framåt – svaret var således den röda bilen gräver bäst enligt mig.

Kolla in den här videon om SOA så kanske ni förstår vad jag menar eftersom flera av er som jag har pratat med om SOA lösningar.

Ni som tror att det är samma sak som SAP system så kan jag bara säga att så är det inte.
www.stephenbarkar.se