Att synas och att synas på rätt sätt är ibland inte lätt.

Nu när jag numera är egen konsult samt söker andra intressanta tjänster så slog det mig över hur vår process att söka jobb eller hur vi marknadsför oss som personer eller som företag har förändrats sedan dessa sociala medier kom in i bilden. Det som numera är viktigt är ju att du eller ditt företag syns och genererar så många ”likes” som det är möjligt med dina inlägg.

d1208wb1

De flesta företag jobbar hårt med att få likes och att synas ute på LinkedIn samt på andra sociala nätverk. Men det finns fortfarande företag som tänker att de inte skall finnas eller synas i denna digitala värld på grund av olika orsaker…

De personer eller företag som ofta syns i dessa sammanhang har även en större chans att få attraktiv personal till sig eftersom de flesta arbetssökande födda på 80 eller 90 talet är uppväxta med dessa sociala medier på ett eller annat sätt än min generation som föddes på 70 talet eller i slutet av 60 talet.

Men vad händer om det inte är positiva likes eller inga likes alls – betyder detta att den klassiska svensken som är tystlåten och gör sitt jobb är hotad? Nej tack och lov så finns det fortfarande en stor spridd bland oss mänskor som tillhör den kategorien som inte använder sig av sociala medier och kan komplettera oss som lever med sociala medier dagligen. Jag menar tänk er ett lag enbart med Zlatan (extrovert idrottsman) på alla positioner 🙂 Grym tanke men kanske inte genomförbart.

2706658583

 

Gör inte så här!

Jag har en vän som jobbar på ett stort Medtech företag och som gillade sitt jobb tidigare. Företaget har alltid undrat vad han håller på med och även ibland ifrågasätter honom samt hans agerande i sin roll på detta företag. Men de brukar förstå att hans jobb handlar om att supportera sina kunder. De tillhör kategorin av företag som tydligt visar sina kunder att de inte är intressanta och kanske därför inte förstår vad han gör.

Just nu är företaget i sig självt är så stort att de inte behöver bry sig om sina kunder.  Idag lever detta företag på att deras kunder inte har något val eller annan leverantör men detta håller på att förändras.
Nu vet jag att detta företag håller just nu på med att se över sin organisation och förstår att de har problem, dock så är det en lång process med förändring och det verkar inte gå smidigt för det här företaget men den är viktig om det här företaget skall finnas kvar om ett par år eller inte.
Det är även tufft för min vän när företaget har belagt sina anställda med tystnadsplikt om vad som händer på detta företag, och eftersom han får frågor från sina kunder och inte får säga något till kunderna på grund av en rädsla för att bli av med sitt jobb så förstår ni att detta inte är en bra situation för honom. Företaget har även hamnat i media ett antal gånger i negativa ordalag det senaste året.
Så hur skall han då göra och hur kan han påverka företaget? Det finns flera sätt men det kräver att min vän syns och då tänker jag inte enbart på sociala medier men han är ingen som vill synas vilket kommer att resultera i av att detta företag troligen kommer att tappa hans kompetens.

Det här företaget syns och det pratas om företaget men det är inte i positiva ordalag.

Ett annat företag som valde en annan väg handlar följande rader om! 

rattstart-pris_500

För ungefär en månad sedan så gick ett företag med namnet Advania ut med en grymt bra idé.

De bestämde sig för att stötta sport ungdomsverksamhet med en Facebook kampanj där första priset var 100 000 sek till föreningen.
Min som spelar boll i Täby Flyers som kom på tredje plats i tävlingen och fick då ta del av ett fint pris på 50 000 sek till föreningen.
För en förening som är aktiva inom en liten sport som amerikansk fotboll så är detta en stor händelse men framför allt så är det ett lyft till klubbens alla aktiva och föräldrar vilket leder till att sporten syns och kan införskaffa nytt material som behövs för deras träningar.
Det som hände här var att jag samt flera andra personer börjar prata varmt om detta företag och vilket leder till att detta företag syns mycket mera än deras konkurrenter.
Jag undrar hur många likes de fick? Jag vet att Täby Flyers fick en massa likes och att det även pratas om vår lilla förening.

För mig personligen så ledde detta till att jag ville träffa företaget….

Men vad är rätt och vad är fel inom sociala medier? Använd sunt bondförnuft eller Pathos för att komma fram till detta och kom ihåg att en blogg är en relation så ge mig feedback 🙂