Konvertera journalsystem

Jag har kommit i kontakt med många kunder där ute som önskar byta från ett journalsystem till ett annat och tänkte skriva av mig mina tankar kring detta eftersom jag har jobbat med att göra detta tidigare.
Så hur du konverterar eller exporterar eller importerar informationen som finns i journalen på ett vettigt sätt handlar detta inlägg om.

Många journalsystem har sin egen applikation och sin egen databas. Naturligtvis kan vart och ett ha mer än en dator uppkopplad, men varje system är i allmänhet ganska litet, begränsat till typiskt en vårdcentral som bara är upp-skalat.
Det går att länka systemen med olika former av kommunikationssystem (EDI, ESB, PMI osv), för att konvertera och skicka meddelanden mellan systemen. Självklart pratar dessa system olika språk, det skall inte vara lätt.
Man har olika import och exportfunktioner inbyggda i själva applikationerna.
Många system har ju en databas och oftast en svag komunikations lösning för de olika behov som finns för detta syfte.

Med distribuerade databaser tror jag att vi kan se en lösning på detta i framtiden.
Man slipper också dom stora haverierna som vi sett ett stort journalsystem råka ut för denna sommar, eftersom det inte finns en enda databas som allt hänger på.
Man kan också relativt enkelt ha olika data strukturer som översätts i transporten mellan databaser.
Och till slut kan man låta kommunikationen mellan databaserna ske brett. Då blir det också ”omöjligt” att slå ut hela landsting som hände i somras.

implementation-esb-selected

Så hur gör vi då med konverteringen?

Det är en hel del jobb att skapa rätt konverteringar mellan olika datastrukturer. Det handlar om kunskap kring det system som du skall konvertera ifrån och hur det mottagandet systemet ser ut.
Titta lite närmare på programmet: Mapforce http://www.altova.com/mapforce.html
Det är ett verktyg som klarar av väldigt mycket av konverteringen och som kan och har använts av en stor journal tillverkare.
Jag har även kommit i kontakt med många olika journal system och de flesta systemen har mycket gemensamt, dock brukar databaserna se annorlunda ut men har man bara lite verksamhetskunnande så går konverteringen betydligt lättare att genomföra.
Så börja med att titta på hur journalsystemet ser ut som du skall konvertera ifrån och starta med att mappa informationen i rätt kategorier till det mottagande systemet.
Det kan hända att du bör exportera informationen i ett annat format innan detta är möjligt. Men när grund stommen är byggd så är det bara att köra på.
Är ni intresserade av att höra mera om detta så kan ni kontakta mig för ett möte under mars månad när min karantän gått ut och där jag kan förklara hur ni kan göra detta.

mapforce-overview