Bra appar för skolarbete

Det finns massor och det kommer så många nya varje dag men de ni kan läsa om här är de som jag tycker är bra.
De inbyggda apparna är en bra start och enbart med dessa kommer du långt.
Behöver du enbart tänka molntjänster så är ju Google Apps det enda bra alternativet där ute just nu men det finns flera såsom nya iCloud som känns väldigt spännande och en hel del MS tjänster.

Nu skall ju denna sida inte handla om det utan om bra appar enligt min åsikt då 😉

Börja med att gå in på Itunes University och ladda ner det som Sigtuna har skapat som en öppen iPad kurs så kommer ni att få ännu flera tips.

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 08.22.31

iWork med Keynote & Pages & Numbers är ett måste.

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 07.46.42

Notify

Starta Notify och börja anteckna en påminnelse, skriv en uppsats, slice’n’dicea ett foto av en whiteboard, rita ett diagram, skriv en punktlista, bygga upp ett moodboard, klotter, vägbeskrivning på en karta, eller läsa och kommentera ett dokument.
Importa enkelt ett omfattande utbud av format (PDF, Word, Excel och Powerpoint och många fler) antingen direkt från e-post eller från filer lagrade på moln servrar såsom Dropbox ™, Box.net ™, Google Docs ™ eller Evernote

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 07.47.26

 

Art studio

Är ett mycket bra ritprogram för iPad

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 12.43.10

Min favorit när det handlar om ritprogram är ändå Paper

https://itunes.apple.com/se/app/paper-by-fiftythree/id506003812?mt=8

Skärmavbild 2013-11-20 kl. 12.19.48

 

Skärmavbild 2013-11-20 kl. 12.22.22

Planera läsåret
Det lönar sig att ha järnkoll på studierna. Tiden då terminsstart var synonymt med ett nytt filofaxinköp är sedan länge förbi. Numera är det både lättare, smidigare och billigare att organisera sig digitalt inför en ny termin. Programmen nedan hjälper dig att hålla full koll på uppgifterna, tentorna och schemat.
iStudiez Pro – full kontroll i planeringsapp för studenter
Utvecklarna bakom iStudiez Pro har förstått vad studenter är ute efter. Med en app som kostar en spottstyver och fungerar till både iPhone/iPod Touch och iPad har de skapat den bästa planeringsappen för studenter. iPhone- och iPad-versionerna av iStudiez Pro skiljer sig främst åt i utseendet där iPad-versionen, som väntat, är mer överskådlig.
I iStudiez Pro matas kurser in efter termin. Under dessa kan man sedan lägga in alla schemalagda aktiviteter såsom föreläsningar, seminarier, inlämningar och andra uppgifter med en rad olika konfigurationsmöjligheter. Aktiviteterna kan antingen sättas som upprepande poster eller enskilda händelser, och avslutade uppgifter kan betygsättas i skalor som konfigureras efter eget huvud.

Det mesta kan konfigureras
iStudiez största styrka är den frihet som programmet ger användaren. I stort sett allt kan konfigureras, ändras och anpassas efter dina behov, vilket gör att man som svensk student klarar sig bra med en i grunden amerikansk app. Och om du är orolig för att tappa bort all information kan du säkra dina uppgifter genom att maila en backup-länk till dig själv. Det enda vi saknar hos iStudiez Pro är en kompletterande Mac-version.

iStudiez Pro på App Store

iPhone/iPad 22 kr

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 08.11.38

Schoolhouse – sjysst att göra-lista till Macen för studenter, av studenter

Den prisbelönta studentplaneraren Schoolhouse är lika simpel som den är användbar. Programmet skapades av studenten Logan Collins som var trött på att hela tiden klicka sig fram och tillbaka mellan iCal och separata anteckningar för att hålla koll på studierna. Schoolhouse är alltå en kombination av dessa applikationer – och har ytterligare några ess i rockärmen.

I Schoolhouse 3 väljer du mellan två vyer: lista och kalender. Här lägger du sedan in nya skolrelaterade uppgifter som ska betas av. I likhet med de flesta program av det här slaget tillåter Schoolhouse att du sätter prioritet, startdatum, utgångsdatum och beskrivning av aktiviteterna. Här kan du även bifoga filer till de inmatade aktiviteterna och dessutom organisera dem efter olika kurser.

På minussidan bör nämnas att Schoolhouse i första hand är skapat för det amerikanska skolsystemet vilket betyder att exempelvis betygsfunktionen är oanvändbar för svenska studenter.

Mac, 14 USD på schoolhouseapp.com

Evernote

Evernote är en gratis app som samlar alla anteckningar i molnet och som är en av mina personliga favoriter då den finns till datorer och telefoner samt surfplattor.

evernote

 

Häng med i föreläsningarna

Alla som har suttit på en föreläsning eller lektion vet att det kan vara knepigt att ta in allt som föreläsaren pratar om. Här tipsar vi om några sätt att effektivisera föreläsningsanteckningarna för studenten som är beredd att skrota kollegieblocket.

Course Notes – kolla wiki när du antecknar

Course notes är en gedigen anteckningsapp till iPad som dessvärre saknar ljudinspelning. Däremot har Course Notes något som konkurrenterna saknar: en Wikipedia-koppling som gör att du kan spara egna små lexikon inne i appen. Även möjligheten till Facebook-delning av anteckningar gör Course Notes till ett vettigt alternativ för studenter som inte behöver spela in föreläsningarna.

Course Notes på App Store

iPad 45 kr

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 08.12.42

 

AudioNote – anteckningsapp med ljudinspelning

Med hjälp av appen AudioNote behöver du aldrig tappa bort dig under föreläsningar igen. I likhet med många andra anteckningsappar kan AudioNote spela in en ljudupptagning av föreläsningen samtidigt som man antecknar. Alla som har suttit i en föreläsningssal och frenetiskt försökt hinna med att anteckna allt som sägs bör uppskatta den här funktionen. Ännu bättre är att AudioNote dessutom kommer ihåg när anteckningarna gjordes. När du lyssnar på den inspelade föreläsningen kan du därför klicka på ett ord i anteckningen för att få ljudspåret att hoppa till rätt tidpunkt i uppspelningen – en funktion som gör det väldigt enkelt att komplettera anteckningarna i efterhand med sådant man missade när man dagdrömde på föreläsningen.

Klottra i anteckningarna

AudioNote har även en väldigt simpel teckningsfunktion – allt som bjuds är en enda penna i en enda färg – men den gör jobbet för enkla skisser som klottras ned i all hast. För att dela med sig av och backa upp anteckningarna levereras AudioNote med inbyggda delningsfunktioner för överföring genom både e-mail och inom ett wifi-nätverk. iPad-versionen stödjer även iTunes File Sharing.

iPad/iPhone 38 kr

Audionote på App Store

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 12.48.48

Förhör dig själv inför tentor och prov

Informationen är samlad och föreläsningarna är inspelade. Nu återstår bara att tillgodogöra sig all den kunskap som behövs för att spika tentan eller provet.

Det görs bäst med så kallade flash cards: lappar för självförhör. Här kanske den mer konservative studenten protesterar och påpekar att det går minst lika bra att göra flash cards med ett simpelt kollegieblock. Det stämmer i vissa fall eftersom marknaden, framförallt App Store, översvämmas av fantasilösa flash card-appar. Andra utvecklare har dock lyckats bättre genom att begåva sina program med funktioner som inga kollegieblock kan tävla med.

Mental Case – skapa flash cards med text, bild och ljud

Flash Cards-applikationen Mental Case briljerar där konkurrenterna misslyckas. Programmet finns till både Mac, iPhone och iPad, och Mac-versionen av Mental Case synkar enkelt sitt innehåll med App Store-versionerna över ett wifi-nätverk. Det innebär att man i en handvändning kan skapa sina flash cards på datorn och sedan flytta över dem till den bärbara enheten. Det enda problemet med Mental Case är priset. Vill man ha alla tre versioner får man räkna med att lägga ut omkring 250 kr.

Dra in bilder och ljud från nätet eller hårddisken

Flash cards som görs genom Mental Case kan innehålla text, bilder och ljud. När man skapar korten i Mac-klienten är det föredömligt enkelt att dra in en bild från en webbsajt, eller sin egen hårddisk, direkt till rätt ställe i gränssnittet. I samma moment kan man även välja att spela in ljud genom datorns mikrofon eller att länka kortet till ett ljudspår på datorn. Mental case stöder även nedladdning av färdiga flashcards från flashcardexchange.com. Där finns över 30 miljoner användarskapade kort om allt mellan himmel och jord.

Organisera och planera pluggandet

Med hjälp av Mental Case kan du även organisera dina flash cards genom att lägga upp lektioner. Där kan du själv bestämma hur korten ska bete sig, till exempel genom att bestämma hur de ska följa lektionens schema och hur länge varje kort ska visas.

Macversion studentpris 19,99 USD (trial finns), iPhone 38 kr, iPad 55 kr

Läs mer på macflashcards.com

Study Aid – funktionellt budgetalternativ

Study aid är en enklare flash card-app som bara finns i App Store-version. Bland funktionerna finns möjligheten att köra frågorna från en lista i slumpmässig ordning och valet att skapa frågor på tillverkarens sajt som sedan exporteras till Study Aid via e-post. Man kan också välja att skicka avklarade kort till en annan lista, så att man i fortsättningen bara pluggar på de frågor man svarat fel på. Study Aid är ett vettigt alternativ för studenter som inte ställer så höga krav på sina flash card.

Study Aid på App Store

iPhone 15 kr, iPad 15 kr

Keynote och Powerpoint funkar också

Om du redan har Powerpoint eller Keynote installerade på Macen kan du så klart göra flash cards där också. Det fungerar inte riktigt lika smidigt som med de dedikerade programmen, men studenten som inte vill slanta för Mental Case eller Study Aid kan alltid spara några kronor till månadens nudelbudget. Googla på ”Keynote/PowerPoint flash cards” så hittar du flera guider till hur du ska göra.

Så fixar du ett proffsigt föredrag

Nyhetsuppläsare, politiker, näringslivstoppar – och nu även studenter. En teleprompt – det vill säga en skärmbild som skrollar ett tal eller föredrag – har länge varit en kostsam lösning som har krävt avancerad hårdvara och dyra program. Med billiga alternativ till både Mac och iOS-enheterna slipper man nu tappa bort sig mitt i ett föredrag.

Teleprompt + – håller koll på ditt föredrag

Teleprompt+ finns till både iPhone och iPad men passar av förklarliga skäl bäst till iPadens större skärm. Man kan antingen skriva föredraget direkt i sin iPad, vilket är omständligt, eller utnyttja programmets inbyggda Google Docs-synkning som gör att Teleprompt+ automatiskt hämtar ner dina Google Docs när du har loggat in på tjänsten. Ytterligare ett alternativ är att föra in txt-filer till Teleprompt+ via iTunes.

Gör dina inställningar

När dokumentet är inladdat återstår att konfigurera hur det ska visas. I inställningsvyn kan man testläsa föredraget och se var det finns naturliga ställen för att göra radbrytningar för paus. Här kan man även ställa in saker som skrollningshastighet, typsnitt, färger och punktstorlek.

Spela in och fjärrstyr

Teleprompt+ låter dig även spela in en ljudupptagning av ditt föredrag medan du håller det, en funktion som kan användas för att öva, lyssna på sig själv och finslipa. En praktisk bonus är den kostnadsfria extra-appen Remote for Teleprompt+ som tillåter fjärrstyrning av iPadens Teleprompt+ genom din iPhone över Bluetooth-koppling. Från den kontrollerande enheten kan man ändra hastighet, pausa skrollningen och byta textstorlek.

Teleprompt+ till iPad 75 kr, iPhone 38 kr

Remote for Teleprompt+ gratis.

Teleprompt+ för iPad samt Teleprompt+ för iPhone

MirrorScript Pro – gratis teleprompter till Macen

MirrorScript Pro är ett helt kostnadsfritt telepromptprogram till Mac. Det är en bra deal, i synnerhet då konkurrenterna kan ta tusentals kronor för liknande programvara. Några nackdelar finns dock; främst det faktum att MirrorScript inte förstår ”åäö” utan helt sonika hoppar över de bokstäverna i ett inladdat dokument. Dyrare telepromptprogram har också fler funktioner än MirrorScript, men för att vara ett gratisprogram bjuder det ändå på en hel del bra finesser som inställningsbar skrollningshastighet och möjlighet att välja färg och texstorlek på promptskärmen.

Mirror Script Pro finns för gratis nedladdning på freetelepromptersoftware.com.

Samla dokumenten på ett ställe

Det utlovade papperslösa samhället har fortfarande inte kommit, men tar man med sig Mac, iPhone eller iPad till skolan kan man åtminstone hjälpa utvecklingen en bit på traven. Med en bra dokumentläsare kan man enkelt organisera och läsa studiematerialet digitalt – och dessutom göra väskan lättare genom att lämna pärmarna hemma.

Papers – hjälpreda för forskare och studenter

Papers är den pdf-tyngda forskarens och studentens bästa vän. Med Papers kan man på ett smidigt sätt samla, söka upp och organisera akademiska artiklar i form av pdf:er, och sedan synkronisera dem mellan sin Mac och sina iOS-enheter (kräver båda versionerna). Eftersom Papers i första hand är byggt för forskare och studenter är programmet kopplat till flera olika vetenskapliga sökmotorer som Google Scholar och JSTOR. Man ska dock vara medveten om att många av artiklarna man hittar genom sökmotorerna kräver att man abonnerar på de vetenskapliga publikationerna för att få åtkomst till materialet.

Anteckna direkt i pdf:er

Om man brottas med att samla ihop och organisera sina vetenskapliga artiklar är Papers en oumbärlig hjälpreda. Programmet har dessutom en hel del smarta extrafunktioner, bland annat möjligheten att läsa och ändra i artiklarnas metadata och att göra anteckningar och understrykningar direkt i pdf:erna.

iPhone/iPad 109 kr, Mac: 42 euro (40% rabatt för studenter)

Läs mer på mekentosj.com/papers/

GoodReader – läser pdf:er, text, ljud och bilder

Goodreader är ett billigt alternativ till Papers för studenten som vill samla ihop och läsa studiedokumenten på ett ställe. GoodReader läser inte bara pdf:er utan även en uppsjö andra filformat – bland annat Word-dokument, ljudfiler och ett tiotal olika bildformat. Filerna kan läggas till Goodreader på flera olika sätt, men smidigast är att göra det direkt i iTunes eller att koppla Goodreader till Dropbox-kontot och synka filerna direkt till din iPad eller iPhone.

För de femton kronor som GoodReader kostar får man även en sökfunktion som hittar ord i pdf:er, möjligheten att ladda ner dokument via den inbyggda browsern och en behändig funktion som minns var man befann sig i ett dokument när man slutade läsa senast.

iPad/iPhone 15 kr

Good Reader på App Store

Daily Notes för iPAD är en fritt formulerad anteckningar och journalföring app som kan användas i en mängd olika sätt. Den erbjuder organisatoriska funktioner såsom taggar och enkel delning av PDF och e-post samt sökningar.

Jag rekommenderar appen starkt eftersom den är både mycket anpassningsbar och extremt effektiv, till ett mycket rimligt pris.

MathBoard

MathBoard är ett snyggt matematikspel för lite äldre barn där man själv kan ställa in de räknesätt som ska dyka upp på spelets griffeltavla. MathBoards problemlösare är en smart funktion som förklarar hur ett trilskande tal ska lösas när man har kört fast. Beroende på matematikerns ålder kan det vara bra med en förälder som guidar genom de engelska menyerna första gången.

MathBoard på App Store

iPad 28 kr

Evernote
Det finns antagligen tusentals program och appar som sparar dina anteckningar på ett eller annat vis. Varför jag valt att fokusera på Evernote?

Evernote är ett program där du kan skapa, importera eller spela in anteckningar i text eller bild. Allt du lägger in i Evernote bör du förse med beskrivande taggar för att det verkligen ska komma till sin rätt. Du kan sortera dina anteckningar i olika anteckningsböcker, som exempelvis Recept, Kunder, Kontakter eller… ja, det du själv önskar.

TODO

Todo ™ är en kraftfull uppsättning verktyg som gör enkel uppgift förvaltning och roligt. Använd Todo på din iPhone, iPod touch, IPAD eller hålla dina uppgifter synkroniseras med hjälp av Todo Online , en ny moln sync service för uppgifter, och även tillgång till dina uppgifter på ditt skrivbord i iCal eller Outlook. Todo hjälper dig att fokusera på det viktigaste och ger dig möjlighet att integrera Getting Things Done (GTD) metodik eller din egen.

 

 

Speakpad

Detta talsyntes program använder sonen i skolan och programmet är mycket enkelt skriv in en text och denna läser upp texten alternativt klipp&klistra in text. Vi har köpt till ERIK (svensk röst)

Daisy Reader

Världens första talboksapp med Daisy-funktionalitet. Daisy Reader innehåller samtliga talböcker från Talboks- och Punktskriftsbiblioteket, i nuläget hela 80’000 titlar.

Jumbo

En enkel och bra Kalkylator

Mindnode

Bra och gratis mindmap app

World Atlas

Bra atlas app

Notepad pro

En mycket bra antecknings app som även kan spela in ljud från föreläsningar.

iTranslate

Ett bra översättnings program

Almanacka

Mycket information som kan synkas till iCal

Lärorika appar för knattarna

App Store svämmar över av lärorika appar riktade mot barn. Många av dem är dessvärre trista hafsverk som varken kommer att underhålla eller undervisa kidsen. Vi listar några av de bästa apparna som håller småttingarna sysselsatta, och som förhoppningsvis lär dem något på kuppen.

Highlights hidden pictures

I Hidden Pictures gäller det att hitta objekt dolda i teckningar. Prylarna kan vara riktigt knepiga att lokalisera, så mest behållning av Hidden Pictures får förmodligen barn i skolåldern. Lyckligtvis finns också en ledtrådsknapp att använda när man har kört fast. När man är klar med de tio pussel som följer med spelet finns ytterligare pusselpaket att ladda ner för sju kronor styck.

Highlights hidden pictures på App Store

iPhone 15 kr

Color & Draw

Color & Draw är en rolig rit- och färgläggningsapp för åldrarna tre år och uppåt. Det finns massor av motiv att välja bland för många timmars färgläggning och man kan dessutom både rita för fri hand och importera foton från iPaden att klottra på. Konstverken kan man sedan spara i ett galleri eller – ännu bättre – e-posta till nära och kära genom appens mailfunktion.

Color & Draw på App Store

iPad 15 kr

Baby Piano

Supermysig musikapp bestående av ett piano med åtta tangenter som kan spela både noter och djurläten. Här kan barnen också spela klassiska melodier genom att följa blinkande tangenter. Allt går dessutom att spela in och lyssna på igen. Roligast är iPad-versionens tvåspelarläge där man kan spela fyrhändigt med barnen.

Baby Piano

iPhone 15 kr, iPad 15 kr

My First Puzzles

Gulliga djurbilder ska pusslas ihop i det enkla men roliga My First Puzzles. Här finns 14 olika pussel bestående av en handfull bitar vilket gör dem lämpliga för barn som ännu inte har börjat i skolan. Pluspoäng för en enkel och rolig design av de virtuella träpusslen.

My First Puzzles för iPhone samt för iPad

iPhone 15 kr, iPad 15 kr

Animatch

Animatch är det klassiska minnesspelet Memory förpackat i ny, barnvänlig kostym. Här ska ett bräde med djur matchas parvis, och varje gång man trycker på ett djur gör det sitt läte (vovven låter voff, geten låter bää, och så vidare). Animatch är skojig hjärngympa för småttingar mellan 2-6 år.

iPhone 7 kr

Animatch på App Store

Slide-a-ma-jig

I skrattframkallande Slide-a-ma-jig byter man kroppsdelar på fantasifulla karaktärer genom att dra med fingret längs skärmen. Resultaten är helt bananas och lockar fram skratt från barn i alla åldrar. Slide-a-ma-jig är egentligen mer roligt än lärorikt men lyckas garanterat uppehålla kidsen ett bra tag.

iPhone 7 kr

Slide-a-ma-jig på App Store

PopMath Basic Math

PopMath Basic Math levererar grundläggande matematik för barn i skolålder. Ett antal bubblor flyter runt på skärmen, några av dem innehåller tal och andra innehåller svar. Dessa ska sedan matchas varvid de två bubblorna försvinner i ett belönande poppande. På de högre nivåerna bli talen mer utmanande. Garanterat roligare än matteläxan, och minst lika lärorikt.

iPhone och iPad 7 kr

PopMath Basic Math

dyslexi-copy

Dyslexi appar (text till tal)

Följande applikationer med Acapelas text-till-tal finner du i dagsläget på Apple Appstore. Många fler är på gång…

It speaks, praktisk översättningsapp oumbärlig på utlandsresan.

Translate now – översätter ord och meningar

Vox Trek – sväng-för-svängbaserad GPS navigering världen över. Anvisningar läses upp med text till tal

sayIt – enkel ‘type&talk’ app som läser upp din texter.

RSS Speaker – läser upp utvalda nyheter och bloggar på 5 språk.

AudioGuidia – omvandlar din iPhone till en smart audioguide för att upptäcka Paris

myLanguage Pro – en pålitlig och heltäckande översättningslösning för utvalda språk

Geolives – upptäck och dela vandringsleder och turistvägar med röstbaserad guidning!

SurfnSpeak – lyssna på dina RSS-flöden med Acapelas röster

Klaus – engelsk/tysk frasbok

Sygic – offline GPS-navigation

Roadee – den första GPS-applikationen för iPhone baserad på OpenStreetMap

Twuner – lyssna på Tweets på din iPhone

Tick Talk – en klocka som läser RSS-flöden

JustTouchIt – ett indonesiskt engelsklexikon

Proloquo2go – attraktivt AKK-hjälpmedel (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), både när det gäller kostnad och funktioner

Speak it! – enkel ‘type&talk’ app som läser upp din texter.

Future Apps iSpeak – översättningsverktyg baserat på Google Translation (11 språk)

read2me – en dokumentuppläsare baserad på Gutenbergprojektet

 

WGr8STL_WVos53tI-PBSIDl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9

Flippa Klassrummet:
Jing 
Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Att köpa en bra mikrofon och en ritplatta är inte nödvändigt, men kan vara värt en investering.
Det går också bra att filma med hjälp av din mobil eller ipad.

Proprofs
Gör dina egna spel, ”flashcards” eller quiz och bädda in på din blogg eller hemsida.
Fler länkar till att göra egna Quiz finns här.
Survey Monkey – Gör enkelt egna enkäter och frågeformulär till din blogg eller hemsida. 

Popcorn Maker – Lätt att mixa ljud, bild, text och länkar från webben.

Piktochart – gör dina egna infographics Online Audio Cutter – Onlineverktyg för att klippa ljudfiler

Diigo – samla länkar, bokmärken, dokument, bilder mm på ett enda ställe

Padlet – skapa en vägg med post-it lappar

Flipsnack – gör din flipp i form av en bok online med möjlighet att bädda in och dela, video på hur du gör här

Se till att du arbetar med bilder som du verkligen får kopiera – eller gör dina egna med hjälp av ett ritprogram, tex. Gimp.

ReadSpeaker – Gör så att dina blogläsare kan få texten uppläst.

Blogbooker – gör din blogg till en bok

Musik till dina flippar kan du hitta bland annat på Freeplay Music.

Socrative – Ett responssytem som du kan använda tillsammans med dina elever för att kunna ställa frågor eller göra övningar och som kan laddas ner både till läsplatta och smartphone.

De sex bästa apparna för dig som vill flippa klassrummet.

Audacity – ladda ner programmet gratis och gör din egen podcast.

Beginner’s Guide To Setting Up Your Own Podcasts

Timetoast – gör din egen tidslinje

Gör din egen tankekarta online på Mindmeister.

Och så till sist en nybörjarguide på engelska