Vad är Bitcoins?

Vad är Bitcoins?
Idag är det mycket prat på nätet om Bitcoins och jag tänkte förklara lite nedan om vad det handlar om.
Det första man måste klargöra här är att Bitcoin faktiskt är två saker, dels ett betalsystem och dels en valuta.
Hur mycket är då en Bitcoin värd?

Hur kan jag få tag på Bitcoins?
Ett sätt är att köpa eller att mina fram coinsen. När man minar så finns det flera program som hjälper med detta men det handlar dock om att du måste ha lite koll på vad och hur det går till ,men säkrast är det att köpa dessa såsom vi gör med aktier.

Uppmärksamheten som riktas mot Bitcoin har fått en mer och mer positiv klang i takt med att valutan växt men det förekommer också en hel del kritik.

Ett exempel på skillnaden kan man se i tjänster som t.ex. BitPay erbjuder där man möjliggör för företag att ta emot betalning med Bitcoin men få pengarna insatta som dollar, euro eller kronor direkt på bankkontot. Företag som använder dessa tjänster behöver aldrig bry sig om valutan Bitcoin och är helt immuna mot fluktuationer i värdet. De kan sätta sina priser i kronor och få in pengarna i kronor, men på ett billigare sätt än kreditkortsbetalningar, tack vare betalsystemet Bitcoin.

Även om fluktuationerna skulle fortsätta vara stora är detta alltså inget hinder mot att betalsystemet Bitcoin växer sig stort. Även om ingen någonsin skulle sätta eller diskutera priser i enheten bitcoin så skulle ändå världen ha blivit lite bättre genom betalsystemet Bitcoin.

Ingen har väl missat att priset för en bitcoin har rusat den senaste tiden men hur är det egentligen med det faktiska användandet? Vad kan man göra med sina bitcoins? Ja här i Sverige går det ganska segt även om det förstås finns en och annan entusiast. Det ryktas dock om att ett café i centrala Göteborg alldeles snart börjar acceptera Bitcoin och Austin och Beccy som försöker ta sig runt i världen bara med hjälp av bitcoins lyckades faktiskt köpa sig både middag och hotellnatt när de besökte Stockholm häromveckan.

Internationellt avlöser nyheterna däremot varandra och bollen är i rullning…

images

 

Vanliga frågor

En del av de frågor och svar som finns här kommer ursprungligen från FAQ-sidan på bitcoin.it.

Hur många bitcoins existerar just nu?

Här finns den exakta siffran, se även denna graf. Under de första 210 000 blocken (ca 4 år) så skapades 50 nya bitcoins per block. De följande 210 000 blocken, där vi är nu, skapas 25 bitcoins/block. Eftert detta blir det 12,5 bitcoins/block o.s.v.

När kommer alla bitcoins att vara skapade?

Det sista blocket som skapar bitcoins kommer att vara block #6929999. Detta block kommer att genereras någon gång runt år 2140 och det totala antalet bitcoins kommer sedan att vara 20999999,9769 (nästan 21 miljoner).

Om precisionen ökas från nuvarande 8 decimaler kommer skapandet att fortsätta även efter denna tidpunkt men det totala antalet kommer ändå alltid att vara strax under 21 miljoner.

Om inga fler bitcoins skapas, kommer det att skapas fler block?

Ja! Även innan alla bitcoins skapats så kommer miners att få större delen av sina inkomster från transaktionsavgifter. När inga fler bitcoins skapas kommer transaktionsavgifterna vara det som garanterar att block fortsätter att skapas.

Var får bitcoins sitt värde ifrån?

Bitcoins är värda något helt enkelt eftersom det finns en efterfrågan. Att det finns en efterfrågan beror på de egenskaper bitcoins har som gör dem lämpliga som pengar. För att något ska vara användbart som pengar krävs bl.a. att de:

  • Är delbara. Alltså, om du vill köpa ett tuggummi så är det inte praktiskt om det minsta myntet som finns är 10-kronan. Det vore inte heller praktiskt om det inte fanns någon valör mellan 10-kronan och tusenlappen. Bitcoins uppfyller detta bättre än kontanter och ungefär lika bra som pengarna på ett bankkonto.
  • Är lätta att överföra. Här är eventuellt kontanter bättre än bitcoins om du står precis bredvid personen du vill ge pengar, men betydligt sämre om du befinner dig på andra sidan jorden. Bitcoin är också bättre än pengarna på ett bankkonto om den andra personen har en annan bank, i annat fall ungefär lika bra.
  • Har ett stabilt värde. En förutsättning för detta är att mängden existerande pengar är förutsägbart vilket definitivt gäller för bitcoins eftersom systemet är helt transparent. För tillfället är ändå inte bitcoins värde speciellt stabilt men det är något som förhoppningsvis förbättras ju fler människor som använder systemet.